Szeretettel köszöntelek a Hálaadás szeretet és ünnep klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hálaadás szeretet és ünnep klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hálaadás szeretet és ünnep klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hálaadás szeretet és ünnep klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hálaadás szeretet és ünnep klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hálaadás szeretet és ünnep klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Szeretettel köszöntelek a Hálaadás szeretet és ünnep klub közösségi oldalán!
Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.
Ezt találod a közösségünkben:
Üdvözlettel,
Hálaadás szeretet és ünnep klub vezetője
Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:
Kis türelmet...
Bejelentkezés
A szeretet halkan, csendben osztogatja magát, nem halljuk, csak érezzük ki nem mondott szavát.
Adja magát szülők által, érkezik baráttal, szerelemmé változik egy igaz, tiszta vággyal.
Adhatja mindenki, megkaphatja bárki, nem is kell érte nagy dolgot csinálni.
Elég az, ha hűségesen magunkba fogadjuk, és amikor úgy érezzük, máris továbbadjuk.
Nem féltékeny, nem kérkedik csendes, alázatos, ez, ami a szeretetben olyan csodálatos.
Kerüli az erőszakot, hisz a békességben, nincs is nála fontosabb társ, egy nagy betegségben.
Nem pirula, nem orvosság gyógyít meg sebeket, többet ér mindennél a tiszta, hű szeretet.
Pedig „ő” csak halkan, csendben osztogatja magát…..
Mindenki szívében lelje meg otthonát!
Hozzávalók:
Elkészítés:
Szegeden lehet kapni karácsonyi szentölt halászlevelet. |
Karácsonyi ünnepi vacsora
Lexikonnyi receptet lehetne összegyűjteni a különböző "eredeti" töltött káposztákról, de azt hiszem felesleges vitákba bonyolódni ez ügyben, ugyanis minden háziasszony tudja a saját "eredeti" receptjét. A cikk célja, hogy közreadjon egy kipróbált, sok-sok évtizedes hagyományokból táplálkozó, nagyon gazdag és nagyon finom "eredeti" töltött káposzta receptet.
A töltött káposztát az ország minden részén szeretik és készítik. Viszont ezek a különböző töltött káposzták sok esetben köszönőviszonyban is alig vannak egymással. A legfőbb közös pont az, hogy káposztalevélbe darált hús és rizs keverékét töltik. Ezen túl a fűszerezés, a körítés, a tartalmasság változó. Én, szabolcsi származású lévén, sokáig kizárólag az édes káposztalevélbe csomagolt, paradicsomos töltött káposztával találkoztam, amit az év folyamán rendszeresen készítenek, nem korlátozva olyan ünnepekre, mint a Karácsony. Lexikonnyi receptet lehetne összegyűjteni a különböző "eredeti" töltött káposztákról, de azt hiszem felesleges vitákba bonyolódni ez ügyben, ugyanis minden háziasszony tudja a saját "eredeti" receptjét. Nem is ez a célja ennek a cikknek, hanem, hogy közreadjon egy kipróbált, sok-sok évtizedes hagyományokból táplálkozó, nagyon gazdag és nagyon finom "eredeti" töltött káposzta receptet, ami viszont a talmasságából és a hagyományokból adódóan, egy évben csak egyszer, Karácsonykor készítenek.
Hozzávalók: 1,5 kg szálas savanyúkáposzta, 8 nagyobb savanyú káposztalevél, 80 dkg sertéshús (comb), 40 dkg nyers füstölt hús (tarja, vagy karaj), 50 dkg sima (nem füstölt) tarja, szeletelve, 1 kg oldalas, só, bors, 2 ek pirospaprika a töltelékhez, 2-3 tk a rántáshoz, 6-8 dkg gyorsrizs, 1 tojás, 3-4 szárított piros erőspaprika, kb. 6 ek liszt, 1 dl olaj
A karácsonyi asztal a néphagyományban fontos szerepet játszott az ünnepkor. Mind az asztal díszítésének, mind az étkezésnek szigorú rendje volt. A feltálalt fogásoknak mágikus erőt tulajdonítottak. A karácsonyi abroszt az év során még általában vetőabrosznak használták (ebből vetették az első gabonamagvakat, hogy bő termés legyen.) Az asztalra gabonamagvakat helyeztek, ebből adtak a baromfiaknak, hogy jól tojjanak, az asztal alá pedig szalmát tettek, annak emlékére, hogy Jézus jászolban született. Később ezt a szalmát a jószág alá tették, hogy egészséges legyen, de volt ahol a gyümölcsfákra is kötöztek belőle, jó termést remélve.
A szigorú rituálékhoz tartozott, hogy a gazdaasszony nem állhatott fel vacsora közben az asztaltól, hogy jól tojó tyúkjai legyenek. Az ételek közül előnyben részesítették azokat, amelyek bőséget, jó termést ígértek a háziaknak. Innen a bab, borsó, lencse, mák, dió, hal a (halpikkely miatt) megjelenése a karácsonyi asztalon. A fokhagyma az egészséget, a méz (mézesbáb) az élet édességét jelképezte. A kalácsból, almából az első falatokat szétosztották egymás között, hogy a család mindig összetartson. A karácsonyi morzsát összeszedték, és az állatoknak adták, hogy termékenyek legyenek, de jó volt betegek gyógyítására, rontás elűzésére is. Sok helyen este az asztalt nem szedték le, hogy a betérő kis Jézus ne maradjon éhes.
A paraszti étkezési szokások alapjai ma is megtalálhatók karácsonyi étrendünkben. Gyakoriak a halból készült ételek, de angolszász befolyásra elterjedt a pulyka is.
A borleves egyértelműen a nagypolgári étkezési kultúra része, a mákosguba viszont a paraszti hagyományból ered, csakúgy, mint az elmaradhatatlan beigli (a diós, mákos kalács).
Diós - mákos kalács
50 dkg liszt, 10 dkg porcukor, 3 tojássárgája, 9 dkg vaj, 4 dkg élesztő, bő 1 dl tejszín , bő 1 dl tej, 1 cs. vaníliás cukor, 5 g só, 1/2 citrom reszelt héja.
A diótöltelékhez: 15 dkg darált dió, 10 dkg piskótamorzsa, bő 1 dl tej, csipetnyi fahéj, 5 dkg kristálycukor, 1 ek. méz, 1 stampedli rum.
A máktöltelékhez: 15 dkg darált mák, 5 dkg piskótamorzsa, 5 dkg kristálycukor, bő 1 dl tej, 1 ek. méz, 1/2 citrom reszelt héja.
Bejgli
Elkészítése:
Az élesztőt fél dl langyos tejben feloldjuk,
egy kevés liszttel összekeverjük, a tetejét beszórjuk liszttel, majd meleg helyre tesszük kelni. A vajat meg a sót langyos tejszínben feloldjuk, majd levesszük a tűzről, belekeverjük a vaníliás cukrot, a tojássárgáját és a reszelt citromhéjat. A lisztet, a porcukrot egy tálba tesszük. Amikor a kovász tetején széles repedések mutatkoznak, a vajas tejszínnel együtt hozzákeverjük a tálba készített liszthez, majd sima, selymes tésztává dolgozzuk, azután letakarva, meleg helyen 1 órát kelesztjük. A diós meg a mákos töltelék elkészítéséhez külön-külön felforraljuk a tejet a cukorral meg a mézzel, belekeverjük a piskótamorzsát meg a diót, illetve mákot, azután a masszát levesszük a tűzről, hozzáadjuk a megfelelő előkészített fűszert, a sütőformát kivajazzuk és enyhén belisztezzük. A sütőt 190 fokra előmelegítjük, a tésztát belisztezett deszkán a sütőforma hosszának méretére nyújtjuk. Az egyik oldalát a mákmasszával, a másikat a diómasszával kenjük meg. A tésztát az egyes töltelékekkel bekent felek külső szélétől kiindulva dupla tekerccsé csavarjuk, majd a sütőformába tesszük, meleg helyen kelesztjük. 1 tojássárgáját elkeverjünk 1 tk. vaníliával, lekenjük a tészta tetejét, majd ha megszáradt rajta, akkor átkenjük a villával kissé felvert tojásfehérjével. Villával megszúrkáljuk. Az előmelegített sütőben kb. 1órát sütjük. Ekkor tűpróbát végzünk, és ha már nem ragad a massza a tűre, elzárjuk a sütőt, azután a kalácsot még nyitott ajtajú sütőben további 7-10 percig pihentetjük, hagyjuk egy kicsit a formában hűlni, majd kiborítjuk és még melegen porcukorral megszórjuk. Csak akkor vágjuk fel, ha teljesen kihűlt.
|
|
E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu
Kapcsolódó bejegyzések:
Karácsonyi menű
Kovács András: Karácsonyi álom
Karácsony
Bösze Balázs: Erdei Karácsony