Szeretet: Karácsonyi finomságok

Szeretettel köszöntelek a Hálaadás szeretet és ünnep klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 482 fő
  • Képek - 282 db
  • Videók - 503 db
  • Blogbejegyzések - 237 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 37 db

Üdvözlettel,

Hálaadás szeretet és ünnep klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Hálaadás szeretet és ünnep klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 482 fő
  • Képek - 282 db
  • Videók - 503 db
  • Blogbejegyzések - 237 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 37 db

Üdvözlettel,

Hálaadás szeretet és ünnep klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Hálaadás szeretet és ünnep klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 482 fő
  • Képek - 282 db
  • Videók - 503 db
  • Blogbejegyzések - 237 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 37 db

Üdvözlettel,

Hálaadás szeretet és ünnep klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Szeretettel köszöntelek a Hálaadás szeretet és ünnep klub közösségi oldalán!

Csatlakozz te is közösségünkhöz és máris hozzáférhetsz és hozzászólhatsz a tartalmakhoz, beszélgethetsz a többiekkel, feltölthetsz, fórumozhatsz, blogolhatsz, stb.

Ezt találod a közösségünkben:

  • Tagok - 482 fő
  • Képek - 282 db
  • Videók - 503 db
  • Blogbejegyzések - 237 db
  • Fórumtémák - 7 db
  • Linkek - 37 db

Üdvözlettel,

Hálaadás szeretet és ünnep klub vezetője

Amennyiben már tag vagy a Networkön, lépj be itt:

Kis türelmet...

Bejelentkezés

 

Add meg az e-mail címed, amellyel regisztráltál. Erre a címre megírjuk, hogy hogyan tudsz új jelszót megadni. Ha nem tudod, hogy melyik címedről regisztráltál, írj nekünk: ugyfelszolgalat@network.hu

 

A jelszavadat elküldtük a megadott email címre.


Mézeskalács karácsonyra        

network.hu


A régebbi időkben is sokféle mézes süteményt készítettek. Nagy örömet szerezve vele a családnak és a megajándékozott ismerősöknek, rokonoknak. A karácsonyi mézesek szinte mindig hozzátartoztak az ünnep illatához, hangulatához. Vannak anyákról lányokra, generációkról generációkra öröklődő receptek. Az alábbiakban egy puszedliszerű mézeskalács öszszetételével, elkészítésével szeretnénk megörvendeztetni azokat a kedves olvasóinkat, akiknek még nincs bevált receptjük, vagy eddig még nem sütöttek ilyen finomságot, de szívesen kipróbálnák.

Előnye, hogy a mézet nem kell melegíteni, a tésztát nem kell pihentetni, ugyanakkor hetekkel előbb elkészíthetjük, mert friss marad. Ha meg is szikkad, párás helyen újból megpuhul.

Hozzávalók:
1 kg liszt
4 dl porcukor
2 kávéskanál szódabikarbóna
2 kávéskanál fahéj
2 kávéskanál őrölt szegfűszeg
csipet só
10 dkg zsír vagy margarin
3 egész tojás
2 és fél - 3 dl méz
+ ha díszítjük: egy tojásfehérje
6 evőkanál kristálycukor

A porszerű anyagokat összekeverjük, belemorzsoljuk a zsiradékot. A közepébe öntjük a mézet, beleütjük a tojásokat, és az egészet jól összegyúrjuk. (Előfordulhat, hogy a méz kicsit nehezebben veszi fel a lisztet, ezért a liszt egy kis részét az elején félretesszük, és a kidolgozáskor gyúrjuk a tésztához.) A deszkát bőven lisztezhetjük. Inkább arra vigyázzunk, hogy ne legyen túl lágy a tészta, mert akkor túlságosan megdagad a sütőben, "elfolyik" a forma, és ráadásul lukacsos lesz a sütemény felülete. A tésztából egy kisebb darabot vágunk, és alaposan lisztezett deszkán két-három milliméter vékonyra nyújtjuk. Kiszaggatjuk vagy kivágjuk a formákat, és vékonyan kizsírozott, kilisztezett tepsibe rakjuk. (Ha egy nagyobb kést teszünk alá, átemelésnél nem deformálódik.) Közepesen forró sütőben sütjük, de nagyon vigyázzunk, hogy meg ne égjen, mert igen hirtelen megsül. A sütések között nem kell újrakenni a tepsit, legfeljebb, ha jónak látjuk, egy kicsit belisztezhetjük.

Ha magunk tervezzük a sablonokat, formákat, törekedjünk az egyszerűségre. A kisebb részleteket a végén a cukorhabbal pótolhatjuk.

A kisütött formák felületét cukormázzal díszíthetjük, "írhatjuk meg". Ehhez csipet sóval felverünk egy tojásfehérjét. A kemény habhoz mintegy hat-hét közepes kanálnyi cukrot keverünk. A cukorhab egy kis részét nejlonzacskó sarkába töltjük, befőttesgumival szorosan zárjuk. Ezután a zacskó sarkát 1,5 milliméter hosszan levágjuk. (Ha keresztben is ugyanúgy levágjuk, akkor a nyílás csillag alakú lesz.) Egyszerre ne tegyünk túl sok habot a zacskóba, akkor ügyesebben tudjuk megfogni. A maradékot fedjük le, nehogy megbőrösödjön! A megírandó mézeskalácsot, ha szalvétára tesszük, könnyebben tudjuk forgatni. Néhány óra alatt megszárad a díszítés.

Ha ajándékba adjuk, celofánba csomagolhatjuk. Ha karácsonyfadísznek is szánjuk, a kész süteményeket tűvel lyukaszszuk át, s így cérnát fűzhetünk bele. (Ha túl párás a lakásunk, a tészta megpuhulhat, és a vékony cérna hamar "átvághatja magát" a mézeskalácson!) Ha szalagot szeretnénk belefűzni, akkor még nyersen lyukasszuk át, például egy filctoll kupakjával. Aki nagyon ügyes, kis betlehemet is készíthet (lásd a képen).

A mézeskalács készítése az adventi időszakban a közös, családi készület része is lehet. A süteményformák megtervezésénél, a szaggatásban, de főleg a díszítésnél a gyerekek szívesen ügyeskednek. Nem beszélve arról, hogy az ünnepen még nagyobb örömmel kínálják, és természetesen fogyasztják majd azt a mézes sütit, amelynek elkészítésében ők is részt vettek.

 

 

 

 

 

network.hu

 

Adventi koszorú

Hozzávalók: 16 szem egész mandula, 2 dl tejszín, 1 evőkanál szilvalekvár, fél mokkáskanál őrölt fahéj, 16 kis gombóc kapuccino fagylalt, 16 dk karácsonyi aprósütemény.

Előkészítés: A mandulát forró vízbe mártjuk, héját lehúzzuk. A tejszínt kemény habbá verjük.
Elkészítés: A szilvalekvárt és a fahéjat összekeverjük, és a tejszínhabba forgatjuk. A masszát csillagcsőrös habzsákba szedjük, és négy tányérra - az adventi koszorúhoz hasonlóan - nagy kört nyomunk. A habra, mint nagy gyertyát, ráültetjük a fagylaltgombócokat. Mindegyikbe, mint a gyertyaláng, egy-egy szem mandulát szúrunk. A koszorúnkat aprósüteményekkel (vaníliás kifli, linzerkarika, stb.) díszítjük. Azonnal tálaljuk.

Adventi mákos/diós koszorú

Hozzávalók:
A tésztához: 50 dkg liszt, 2 cs. Dr. Oetker Instant élesztő, 2,5 - 3 dl tej, 2 db tojás, 6 dkg margarin, csipet só, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Mandula aroma, mazsola, ízlés szerint
A töltelékhez: 18 dkg őrölt mák/dió, 1 üveg (2 ml) Dr. Oetker Citrom aroma, 10 dkg finomra őrölt babapiskóta, 1 kiskanál fahéj, 10 dkg kristálycukor, 0,5 dl víz, 3 dkg gyümölcslekvár, 3-5 dkg mazsola, 1 cs. Dr. Oetker Vanillincukor, 0,5 dl étolaj

Elkészítés:
Először a tölteléket készítjük el. A vízből és a kristálycukorból szirupot főzünk, beletesszük a mazsolát, az őrölt baba- piskótát és a fahéjat, majd a tűzről levéve a többi hozzávalót (az étolajat utoljára) és kb. 25-30 percig hűlni hagyjuk.
Ez alatt elkészítjük a kelt tésztát. A lisztbe belekeverjük a langyos tej felével megkelesztett/elkevert élesztőt, a csipet sót,1 egész tojást és egynek a sárgáját, valamint a maradék tejjel elkevert kristálycukrot. Jól kidolgozzuk, míg hólyagokat vet, hozzáadjuk az olvasztott margarint és a mazsolát.
Meglisztezzük a tetejét és kb. 20-25 percig meleg helyen kelesztjük. A tésztát készíthetjük Dr. Oetker Kelttészta alapporból is a csomagoláson található leírás alapján.
Miután megkelt a tészta, beletekerjük a kihűlt tölteléket, a tésztát kikent formába tesszük, majd előmelegített 170 C-os sütőben 35-40 percig sütjük.
Díszítés: Dr. Oetker Marcipánízű cukormázzal megspricceljük, majd mandulareszelékkel a tetejét megszórjuk.

Ajándékos tál

Hozzávalók: 25 dkg karamellfagylalt, 10 dkg eperfagylalt, 8 dkg pisztáciafagylalt, 2 evőkanál csokoládészósz, 2 evőkanál folyékony eperlekvár, 1 evőkanál tojáslikőr, aprósütemény a díszítéshez.
Előkészítés: A fagylaltból az alábbiak szerint éles, forró vízbe mártott késsel téglalapokat vágunk: készítünk 4 db kb. 2 cm vastag 9x3 cm nagy téglalapot, 4 db 2 cm vastag 6x3 cm nagyságút, és 4 db kb. 4x3 cm nagyságút. (A doboz oldalaival párhuzamosan szeleteljük 2 cm vastagra a fagylaltot, és ezeket a szeleteket vágjuk ketté, illetve háromfelé.)
Elkészítés: A fagylaltból kivágott téglalapokat 4-4 tányérra fektetjük. Az egyik csomagra csokoládészósszal, a másikra folyékony eperlekvárral, a harmadikra pedig tojáslikőrrel keresztet rajzolunk, azaz úgy dekoráljuk, mintha át lennének kötve szalaggal. A tányér szélét aprósüteménnyel díszítjük, vagy a szószokkal mintát folyatunk rá.

Angol karácsonyi sütemény

Huszonkét deka lisztet, 22 deka cukrot, 22 deka vajat, 4 egész tojást jó habosra keverünk, aztán jön bele 15 deka citronád, 7 deka mandula, 22 deka fekete aprószőlő, 22 deka mazsola, kevés szerecsendió.
Egy kikent gömbölyű kuglófformában megsütjük. (Soká, hónapokig eláll.)

Angyalhaj

Hozzávalók: 1 nagy konzerv felezett barack, fél liter vanília fagylalt, 1 doboz tejszínhabspray, 2 evőkanál csokoládéreszelék.

Előkészítés: A barackok felét lecsepegtetjük, és kockákra vágjuk. A többit a lével összeturmixoljuk.
Elkészítés: A turmixot összekeverjük a barackdarabokkal, és négy tányér közepére szétosztjuk. Fagylaltos kanállal tányéronként 6 db "loknit" szaggatunk a fagylaltból, és a barack köré tesszük. A tejszínhabból kis rózsákat nyomunk a tányérra, nem túl bőven megszórjuk a csokoládéreszelékkel, és azonnal tálaljuk.

 

 


************************

Címkék: karácsony karácsonyi sütemények receptek

 

Kommentáld!

Ez egy válasz üzenetére.

mégsem

Hozzászólások

Ez történt a közösségben:

Szólj hozzá te is!

Impresszum
Network.hu Kft.

E-mail: ugyfelszolgalat@network.hu